Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Bučno olje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 let zgodovine in tradicije Tovarne olja GEA

Tovarna olja GEA iz Slovenske Bistrice, proizvaja bučno olje po tradicionalnem postopku iz praženih in stisnjenih bučnih semen že od leta 1904. Tega leta je g. Albert Štiger v Slovenski Bistrici ustanovil podjetje za predelavo bučnega olja na obrtniški način. Podjetje je od ustanovitve do danes ostalo zvesto proizvodnji jedilnega olja in tudi v prihodnje bo njen razvoj usmerjen v tovrstne izdelke.

Bučno olje - zakladnica zdravja in dobrega okusa

Bučno olje je bilo med poznavalci že od nekdaj priljubljeno, za mnoge pa je še vedno neodkrita zakladnica zdravja in dobrega okusa. Kakovost bučnega olja je najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen. Čim bolj kakovostna so bučna semena, tem bolj žlahtno kapljico bučnega olja  lahko pridobimo.

GEA Štajersko-prekmursko bučno olje je značilne temno zelene barve in posebnega, zelo prijetnega okusa, ki spominja na pražene orehe. Je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, zaklad vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi. 100 gramov bučnega olja vsebuje 70 mg vitamina E. V tradicionalni medicini se že stoletja uporablja pri oboleli prostati, pri boleznih mehurja in sečil, za izboljšanje prebave in za številne druge namene.

Jedi pripravljene  z bučnim oljem  zagotavljajo nepozaben kulinarični užitek. Najpogosteje ga uporabljamo kot solatni preliv. Primerno je tudi za  pripravo omak, testenin, rižot, hladnih mesnih jedi, juh, sladic in namazov. Nekaj kapljic bučnega olja, prelitega preko vanilijevega sladoleda, pa je prava harmonija okusov.

GEA Štajersko prekmursko bučno olje ima zaščiteno geografsko označbo na nivoju Slovenije in EU. Priljubljeno pa ni le doma, kot kulinarična posebnost je GEA štajersko prekmursko bučno olje uveljavljeno tudi po svetu, npr. v Rusiji, Ameriki, Kanadi, Avstraliji, na Japonskem in drugod.

Več o bučnem olju najdete na sledeči povezavi:http://www.gea.si/bucno-olje/video-gea-bucno-olje/

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost