Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

TD Makole

Občina Makole zaobjema območje, kjer so se vršili boji proti Turkom, kmečki punti, o katerih je pisal Anton Aškerc, partizanski boji, tod so enega izmed najlepših baročnih dvorcev postavili grofje Attems, v Makolah je besede v verze kovala pesnica Anica Černejeva. Občino na zahodnem obrobju Haloz je bogato obdarila tudi priroda, saj je le nekaj minut iz centra Makol mogoče videti najdaljšo kraško jamo na Štajerskem Belojačo, kjer je vitez Parzival doživel razsvetljenje, slap Šošterco, po sončnih gričih pa raste trte, ki vsako jesen bogato nagradi delo vinogradnikov.

Leta 2009 se je 41 občanov povezalo v Turistično društvo Makole, sedaj jih je v društvu že preko 70. Moč, poglede in izkušnje so združili z namenom, da bi ohranili kulturno ter naravno bogastvo. Društvo pod svojo streho združuje in povezuje ljubitelje turizma in kulture, v duhu znanega slogana »Turizem smo ljudje« pa sodelujejo s sorodnimi organizacijami in društvi širom Slovenije.

V teh nekaj letih obstoja so v zaspan kraj pod Halozami pripeljali odmevne glasbene izvajalce in prireditve, ki so privabile ljudi iz sosednjih občin in celotne pokrajine. Tradicionalno ob dnevu žena pomagajo skupini Gemaj organizirati koncert Dekle, ženska, mati, na katerem so gostovali Oto Pestner, Adi Smolar, Tone Kregar …

Ko si narava odene pisan plašč in poletje že pozdravlja jesen, je tradicionalno v Makolah veselo in glasno, saj na prireditvi Idi v Makole vsako leto gostijo največje in najboljše slovenske rock in narodno-zabavne skupine. Ko pa drevje sname svoje barvito ogrinjalo in se pokrajina zavije v tišino, čakajoča sneg, je konec novembra v Makolah v počastitev občinskega praznika organiziran Andrejev sejem. Člani društva povabijo na trg lajnarja, čigar melodija boža ušesa obiskovalcev, naredijo prostor prodajalcem suhe robe, sadja in domače obrti ter ponudijo možnost, da občani predstavijo svoje izdelke.

Turistično društvo Makole skozi ureja še poti do najrazličnejših znamenitosti v kraju, pomaga postavljati razstave fotografij člana Milana Sternada, ki poskuša v večnost ujeti makolske dogodke, ljudi, čudeže narave … Društvo prireja za člane tudi delavnici: izdelovanje adventnih venčkov in barvanje pirhov.

Turistično društvo Makole oblikujejo člani, ki vejo, da Makole niso zgolj kraj na zemljevidu, temveč so nekaj več. Da je to kraj, ki ima bogato zgodovino. Kraj, ki so ga izoblikovale žuljave roke njihovih prednikov. Kraj, kjer je Stvarnik hodil s polno malho.

 

 

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost