Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Zbirka železniških eksponatov

Turistično društvo Breza je leta 2006 je od Slovenskih železnic vzelo v najem vodni stolp ter ga po dveh letih obnavljanja leta 2008 odprlo za obiskovalce. V njem so uredili zbirko železniških eksponatov, ki so bili v uporabi na železnici od Pragerskega do Hrvaške in Madžarske meje. V stolpu je na ogled stalna razstava zbiralca Franca Pajtlerja ter priložnostne razstave ob veliki noči in božično-novoletnih praznikih. V vodnem stolpu ob železniškem prehodu na Pragerskem sta na ogled razstavi železniških eksponatov in fotografij Pragerskega od leta 1898 do danes.

Vodni stolp je bil namenjen zbiranju vode za napajanje parnih lokomotiv. V prvem nadstropju stolpa sta dva velika bazena, v katerih se je zbirala voda ter na osnovi prostega pada tekla skozi posebno napravo v parne lokomotive. Pod okrilje stolpa sodi tudi muzejska lokomotiva, ki je postavljena v neposredni bližini zapornic, ter napajalna roka v bližini lokomotive.

 

 

 

TD Breza Pragersko - Gaj

Kacova ulica 12
2331 Pragersko

Milan Lah:  041 751 002     

 

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost