Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Kapela sv. Ane v Kovači vasi

Kapela sv. Ane stoji na zasebnem posestvu v vinogradniškem okolju. Kapela je baročna arhitektura z zaobljenimi vogali in polkrožnimi stenskimi nišami. V notranjščini so stene okrašene s štukirano ornamentiko s cofki. Posebna vrednost je še ohranjen prvotni baročni tlak iz pohorskega marmorja. Kot sporoča napis na steni nasproti oltarja, je bila kapela zgrajena leta 1771, prenovljena pa leta 1862. Takrat je bila prizidana lesena vhodna lopa z lesenim zvonikom. Kasneje je bila lesena lopa nadomeščena z zidano. Ob baročni arhitekturi je ohranjena tudi baročna oprema. Izstopata predvsem slika božjepotne Matere Božje z Detetom v originalnem rokokojskem okvirju in leseni rokokojski svečniki − po slogu sodeč je oboje iz približno istega časa kot kapela, in sicer iz poznih šestdesetih ali iz sedemdesetih let 18. stoletja. O gradnji kapele kroži legenda. Grofica po imenu Ana naj bi med ježo v Kovači vasi padla s konja. Ker je padec preživela oziroma se pri tem ni poškodovala, je dala v zahvalo na mestu padca postaviti kapelo.

Besedilo: Simona Kostanjšek Brglez, ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, 2020.
Besedilo je nastalo v okviru projekta Umetnost za turizem. Umetnostnozgodovinske vsebine kot podlaga razvoju trajnostnega turizma Vzhodne Slovenije, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS in Evropski sklad za regionalni razvoj, in v okviru raziskovalnega programa Slovenska umetnostna identiteta v evropskem okviru (P6-0061), ki ga iz državnega proračuna sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.
 

 

 

ŽUPNIJA SLOVENSKA BISTRICA

Trg Alfonza Šarha 6
2310 Slovenska Bistrica

T: 0590 361 96
M: 041 289 666 (župnik Jani Družovec)
E: zupnija.slovenska.bistrica@rkc.si

Uradne ure:
od ponedeljek, torek in sreda od 8.00 do 10.00.
 

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost