Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Ropretova kovačija

Prva omemba kovačnice s sušilnico lanu na Malem Tinju sega v drugo polovico 19. stoletja. Po podatkih iz zemljiške knjige je bila zgrajena leta 1865. Prvotno je na tem mestu stala samo lesena kovačnica, krita z deskami, šele pozneje so ji dogradili sušilnico lanu in okoli leta 1918 leseno streho zamenjali z opeko. Delovanje kovačnice je bilo za kraj in okolico izjemnega pomena, saj je bila potreba po kovaških izdelkih in storitvah velika. Oba prostora sta danes obnovljena in odprta za javnost. Na ogled so postavljena različna kovaška orodja in naprave. Ob ogledu notranjosti sušilnice lanu je možna tudi predstavitev postopka trenja lanu. 

Po pripovedovanju domačinov je bilo najbolj kvalitetno in cenjeno delo kovača Martina Hribernika. 

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost