Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Bojišče Pohorskega bataljona

V bližini nekdanje tromeje med ruškim, Attemsovim in Windischgraetzovim svetom (pri Treh žebljih) je med drugo svetovno vojno, 8. januarja 1943, padel Pohorski bataljon.  V poslednjem boju je padlo 69 borcev Pohorskega bataljona. Vse borce so Nemci odpeljali v avstrijski Gradec in jih pokopali na tamkajšnjem pokopališču.

V muzeju na Osankarici si lahko ogledate razstavo Partizansko Pohorje, maketo zemljanke z muzealijami, maketo poslednjega bojišča Pohorskega bataljona in projekcijo dokumentarnega filma. Razstava je na ogled vse leto.

Osrednji spomenik stoji v neposredni bližini mesta Osankarica ob nekdanji zemljanki štaba  tega bataljona. Z večjimi granitnimi kvadri so označena mesta ostalih zemljank, z manjšimi pa položaji okoli taborišča. Na teh so partizanska imena bork in borcev, ki so padli v zadnjem boju.

 

Razlaga besed:

TROMEJA = stikališče treh mej

ZEMLJANKA = v zemljo izkopan prostor za prebivanje

Vir: SSKJ, https://fran.si/

 

 

MUZEJ NA OSANKARICI, ZAVOD ZA KULTURO SLOVENSKA BISTRICA
02 / 80-55-350
tajnistvo@zavod-ksb.si

http://www.zavod-ksb.si/ 

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost