Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Nazaj k naravi

Želite dan preživeti v naravi? Vabimo vas, da si vzamete čas in odkrijete čudovite naravne danosti našega območja.

Zagotovo vreden ogleda je Bistriški vintgar. Pohod lahko pričnete ob vstopu v Bistriški vintgar. Lep del poti se sprehodite po njem in ob poti opazujete rastlinski in živalski svet ter redke kamnine. Ogledali si boste Rimski kamnolom, kjer so nekoč lomili bel pohorski marmor.  Pot boste nadaljevali vse do slapa Šum, kjer se lahko sprostite in pustite, da vam bučanje slapu preglasi notranji monolog ter voda zmehča srce in odnese skrbi, slabe misli in nesnago današnjice.

Ob ločitvi od porečja Bistrice se lahko povzpnete do Ančnikovega gradišča, ostankov poznoantične utrdbe iz 4. stoletja, ali pa pot nadaljujete mimo številnih ostankov mlinov in žag, ki jih je nekoč poganjal potok Bistrica. Sprehodili se boste tudi mimo ostankov nekoč znamenite Maroltove jelke in v zavetju mogočnih pohorskih dreves prišli do ene izmed planinskih koč – Doma na Osankarici, kjer se lahko okrepčate s pravim pohorskim kosilom. Po okrepčilu lahko pot nadaljujete do Črnega jezera, ki skupaj z okolico in močvirsko favno predstavlja naravni rezervat. Od Črnega jezera se lahko odpravite do Hotela Jakec, kjer vas bodo razvajali z vrhunsko kulinariko. Predstavili vam bodo tudi možnosti zimskih počitnic v družinam prijaznem malem smučišču.

Vaš izlet pa lahko pričnete tudi na Zgornji Polskavi. Po polskavski planinski poti preko najlepše slovenske vasice Kočno nadaljujete do ruševin mogočnega gradu Gromberg in na Šmartno, nato pa naprej skozi Močnik, kjer se priključite zgoraj omejeni poti, ali pa zavijete desno proti Arehu.

Seveda je Pohorje prepredeno z nešteto potmi in drobnimi biseri, tako da lahko vsak pohodnik dejansko ubere svojo, prvenstveno smer. Pomembna je pot, ne cilj. 

V dolino se zmeraj vračamo očiščeni z zavestjo, da še obstajajo kotički, kjer v neokrnjeni naravi lahko ponovno odkrijemo del sebe.

Če vam je dovolj lažji sprehod, pa se lahko podate po kateri izmed učnih poti, ki jih najdemo na Bojtini,  Keblju, Kočnem ali Tinju. Na ravninskem delu lahko obiščete Močeradovo pot, Čebelarski center ali zasebni Botanični vrt TAL 2000, kjer si lahko ogledate največjo zbirko rastočih (samoniklih) vodnih in obvodnih rastlin v Sloveniji. Med njimi je precej redkih, ogroženih vrst, ogledate si lahko tudi zbirko zdravilnih in strupenih rastlin ter manjšo zbirko mineralov.

 

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost