Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Kamnolom čizlakita

Čizlakit spada med naše najlepše in najpomembnejše kamnine. Zelenkasta magmatska kamnina je bila odkrita v obliki leče v kamnolomu sivega granodiorita, po katerem sicer slovi Pohorje. Ime je dobila po kraju Cezlak. Zaradi nenavadne in čudovite barve je zelo cenjena v gradbeništvu, še posebej kot okrasni kamen. Njegovo nahajališče v Cezlaku je edino znano nahajališče te kamnine v Sloveniji in eno izmed petih v Evropi. Zaradi izjemne redkosti je kamnolom čizlakita prenehal obratovati, odnašanje kamnine pa je prepovedano.

Na ogled je Muzej kamnoseštva, v kamnolomu granodiorita pa si lahko ogledate tudi proces izkopavanja in obdelovanja kamnine (več informacij najdete tukaj). 

Kot zanimivost – s čizlakitom je obloženo pročelje parlamenta Republike Slovenije.

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost