Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Črno jezero

Črno jezero je z nasipom umetno zajezena kotanja. Za potrebe vodne akumulacije pri spravilu lesa v dolino (riže) je grof Windischgraetz, lastnik dobršnega dela pohorskih gozdov, pred več kot 130 leti kotanjo zajezil in tako ujel temno vodo Černjave.

Danes je jezero predvsem naravni spomenik, ki skupaj z okolico in močvirsko favno predstavlja naravni rezervat. Hkrati je prvovrstno domovališče najrazličnejših ptičev. V letih 1992 in 1993 je bil nasip obnovljen, prav tako tudi propustna naprava.

Od Osankarice do Črnega jezera vodi nova brunčana pot. Pohodne poti se nato nadaljujejo na različne konce Pohorja. Ena od njih vodi tudi proti Trem kraljem in Arehu. Če vam čas dopušča, pa se le ustavite ob jezeru, uživajte v njegovi spokojnosti in se naužijte lepot narave, ki se vam bodo za vedno vtisnile v spomin.

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost