Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Kulturni in naravni biseri Pohorja, Dravinjske doline in Haloz

Aktivno doživetje za ljubitelje umetnosti, zgodovine, tradicije, bajk, rekreacije in kulinarike

Širše slovenjebistriško območje je pestro tako z geografskega vidika kot tudi z vidika zgodovine, umetnosti, naravne dediščine in drugega ter ima vrsto potencialov za razvoj trajnostnega in kulturnega turizma. Na tridnevnem aktivnem popotovanju po tem delu vzhodne Slovenije, ki je tudi območje slovenskega podeželja, ki ohranja pristnost in avtentičnost ter mnoge običaje in navade, bomo spoznavali bogato zgodovino, plemiške družine, mestno jedro in stare trge, kulturne in naravne bisere, prisluhnili bomo pripovedkam in legendam, ki se prenašajo iz roda v rod, značilnemu narečju, okušali tradicionalne jedi in vina, ki jih v tem vinorodnem okolišu ne manjka, sprehajali se bomo po tematskih kulturnih in učnih poteh ter tako docela doživeli utrip tega čudovitega koščka Štajerske.


25. junija in 21. avgusta | 3 dni | avtobus | 

1. dan: V jutranjih urah po želji (proti doplačilu) organiziran prevoz iz Ljubljane, Celja, Murske Sobote in Maribora oziroma prihod z lastnim prevozom v SLOVENSKO BISTRICO, eno najstarejših slovenskih mest. Za dobrodošlico kavica ali čaj v enem od lokalov v starem mestnem jedru, nato organiziran sprehod po osrednjih trgih in zunanji ogled glavnih znamenitosti oziroma kulturnih spomenikov. Pot bomo nadaljevali preko starega mostu čez Bistrico do Trga Alfonza Šarha, kjer si bomo ogledali župnijsko cerkev sv. Jerneja z izjemnimi kiparskimi in slikarskimi umetninami. Sledi vožnja na Pohorje do ANČNIKOVEGA GRADIŠČA – kulturnozgodovinskega spomenika z ostanki poznoantične in zgodnjesrednjeveške utrdbe. Po ogledu kosilo v lokalnem gostišču. Sledi vožnja do Treh Kraljev in naprej na Osankarico, od koder se bomo peš sprehodili do ČRNEGA JEZERA − naravne znamenitosti v osrčju pohorskih gozdov. Vožnja po lokalni cesti preko Kota in Keblja, kjer so ohranjene ruševine dveh srednjeveških gradov, do OPLOTNICE, naselja na jugovzhodnem obrobju Pohorja. V Oplotnici krajši postanek za sprehod skozi park do dvorca – nekdanjega objekta žičkih kartuzijanov, ki je bil v zadnjih letih obnovljen. Za konec še postanek na bližnji PRIHOVI, kjer bomo obiskali znamenito romarsko cerkev. Nastanitev v hotelu ali penzionu v Slov. Bistrici ali okolici. Večerja in nočitev.     

2. dan: Po zajtrku odhod avtobusa v središče Slovenske Bistrice, kjer sledita sprehod skozi grajski park in ogled BISTRIŠKEGA GRADU (slavnostna dvorana z imenitnimi baročnimi freskami, okrogli stolp, različne muzejske zbirke). Avtobusna vožnja do Zgornjih Poljčan in od tam ob vznožju Boča peš mimo enega redkih tukajšnjih ohranjenih kozolcev − toplarjev in ptičje opazovalnice do STUDENIC. Sprehod po značilnem srednjeveškem trgu in ogled samostanskega kompleksa s cerkvijo sv. Treh Kraljev (po želji še krajši vzpon na ruševine gradu oziroma po Samostanski učni poti okrog samostana). Kosilo v lokalnem gostišču ali na kmečkem turizmu v okolici. Ogled KRIŽEČE VASI − vasi etnološke in kulturne dediščine z ogljekuhno, mlinom na veter, kmečko izbo in drugimi zanimivostmi. Nato vožnja v MODRAŽE za obisk ekološke kmetije, kjer sledi sprejem v narodni noši in nato ogled čebelnjaka z degustacijo medu, ogled škotskega goveda in drugih živali, stare vinske kleti, baročnega kamnitega kipa. Vrnitev v Slovensko Bistrico v hotel. Večerja in nočitev.

3. dan: Zajtrk. Najprej vožnja preko Zgornje Polskave na SPODNJO POLSKAVO za postanek pri rojstni hiši pisatelja Antona Ingoliča in obisk cerkve sv. Štefana. Nato vožnja preko Črešnjevca in naprej po dolini potoka Ložnica do DVORCA ŠTATENBERG. Ogled soban, čas za kavico, nato po želji še sprehod do ribnikov pod dvorcem. Sledi obisk Bernadekove bajte, kjer bomo lahko začutili utrip življenja tukajšnjih kmetov nekoč. Sledi kosilo iz kotla. Po okrepčilu vožnja v MAKOLE, kjer si bomo ogledali trg s cerkvijo sv. Andreja in se po želji po stopnicah povzpeli do cerkvice sv. Lenarta nad trgom, od koder je lep pogled na kraj in okolico. Sledi vožnja do bližnjega RUDNIKA ŠEGA za krajši ogled vhoda v rudnik in krajši sprehod do vhoda v JAMO BELOJAČO − eno najdaljših kraških jam v Halozah. Sledi zaključek ogledov z degustacijo lokalnih vin pri enem izmed lokalnih vinogradnikov. V kasnejših popoldanskih urah vrnitev nazaj na izhodišče v Slovensko Bistrico in zaključek programa. Po želji še organiziran prevoz nazaj do Maribora, Murske Sobota, Celja oz. Ljubljane. 

CENA: 245 EUR pri najmanj 20 udeležencih
             265 EUR pri najmanj 15 udeležencih

CENA VKLJUČUJE: 2 x polpenzion v hotelu ali penzionu turistične kategorije v sobah 1/2 TWC, 3 x kosilo po programu, vsi ogledi po programu, strokovno vodenje celotnega programa, lokalna turistična vodenja, nezgodno zavarovanje potnikov in celotno organizacijo. 

Vključene so vse vstopnine po programu, degustacija medu na ekološki kmetiji v Modražah in degustacija lokalnih vin v Makolah.

MOŽNA DOPLAČILA: 
- za enoposteljno sobo = 30 EUR/osebo
- za povratni prevoz iz Ljubljane ali Murske Sobote do Slov. Bistrice = 30 EUR/osebo
- za povratni prevoz iz Celja ali Maribora do Slov. Bistrice = 20 EUR/osebo


OPOMBE: 
- Pridržujemo si pravico do izvedbe programa v spremenjenem vrstnem redu. 
- V primeru, da določeni ogledi (zaradi vremenskih ali drugih okoliščin) ne bi bili izvedljivi, jih bomo nadomestili z ustrezno alternativo. 
- Prevoz lahko po dogovoru (in proti doplačilu) organiziramo tudi iz drugih krajev Slovenije.

Vodenje bo predvidoma izvedla umetnostna zgodovinarka dr. Simona Kostanjšek Brglez, ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta.

Celoten program bo v času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19 izveden v skladu s priporočili NIJZ. Vsi udeleženci bodo ob prijavi prejeli podrobnejša navodila oz. priporočila v tej zvezi.  

Splošni pogoji TA SAJKO so sestavni del programa in so na voljo na prodajnih mestih.

Program je bil pripravljen v okviru projekta Umetnost za turizem. Umetnostnozgodovinske vsebine kot podlaga razvoju trajnostnega turizma Vzhodne Slovenije, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS in Evropski sklad za regionalni razvoj, in v okviru raziskovalnega programa Slovenska umetnostna identiteta v evropskem okviru (P6-0061), ki ga iz državnega proračuna sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.
 
Več informacij na: www.sajko-turizem.si


 

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost