Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Kje in kako so to počeli

Izlet po poteh tehnične dediščine pričnemo v Slovenski Bistrici z obiskom stalnih zbirk v Bistriškem gradu. Posebej zanimiva je razstava Petrolejke skozi čas, ki prikazuje potovanje v zgodovinski boj človeka s temo, še posebej v času električne razvade. Na razstavi Petrolejke skozi čas je prikazanih več kot sedemdeset primerkov oljenk, petrolejk in posameznih sestavnih delov, ki prikazujejo razvoj svetilk skozi čas.

Na zunanjem dvorišču gradu se nahajajo prostori Centra domače in umetnostne obrti, kjer si lahko ogledate proces oblikovanja gline in izdelavo keramičnih izdelkov ali pa se sami preizkusite v oblikovanju izdelkov. Člani Zadruge DUO ter društva Majolika organizirajo čez leto številne delavnice, razstave ter dan odprtih vrat.

Nasproti Bistriškega gradu se nahaja Muzej starodobnih vozil AMK Classic. V njihovih prostorih so razstavljeni avtomobili, mopedi, motocikli ter stara kolesa. Zbirko koles in avtomobilov dopolnjujejo razna orodja in drugi tehnični predmeti. Razstava prikazuje, kako se je dvigal standard ljudi od kolesa do avta. Vsi razstavljeni eksponati so zasebna lastnina članov kluba.

Na Mariborski cesti lahko obiščete Muzej starodobnih motociklov (zasebna zbirka), ki vas bo popeljala v romantične čase dvokolesnikov in njihovih neustrašnih voznikov.

Zbirka železniških eksponatov na Pragerskem dokazuje, da je kraj eno večjih železniških križišč v Sloveniji.

Sledi popotovanje v svet obdelave tkanin, kjer vas na Križnem vrhu preseneti v slovenskem prostoru resnično edinstven zasebni muzej šivalnih strojev. Preko 270 eksponatov sedemdesetih različnih proizvajalcev ga uvršča v sam vrh tudi v Evropi.

Vsi, ki vas zanimajo kamnine, se lahko podate na geološki potep do Mineralovega kamnoloma Cezlak. Na Pohorju lahko najdemo najstarejše slovenske kamnine, ki so se v nedrjih zemlje kalile dobrih 400 milijonov let, skupaj z minerali, ki so se tvorili ob nastanku. Ti so najlepše prikazani prav v Muzeju kamnoseštva, ki se nahaja v okviru kamnoloma.

 

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost