Pot skozi zgodovino Slovenske Bistrice

 

Obisk Slovenske Bistrice je najbolje pričeti v Bistriškem gradu, ki je osrednji, mestni in občinski kulturni center. V gradu je organizirana stalna vodniška služba. Že v uvodu vas bodo vodniki popeljali v bližnjo in daljno preteklost naših krajev in vas seznanili z različnimi zgodbami, s katerimi sta povezana grad in mesto. Ogledali si boste lahko številne stalne razstave, spominske sobe ter čudovite grajske prostore.  

V neposredni bližini gradu je urejen grajski park, ki so po francoskem vzoru vrtnega oblikovanja zasadili prvotni lastniki, grofje Vettri. Največja znamenitost parka je gabrov drevored, eden izmed najstarejših v Evropi.

Nedaleč stran se nahaja Grasslov stolp, ugleden ostanek nekdanjega mestnega obrambnega sistema. V njem lahko še danes doživite čas izpred stoletij.

Iz gradu se lahko odpravite do mestnega središča, Trga svobode, ki ga obdajajo dobro ohranjene enonadstropne stavbe. Trg je lep primer staromestne trške arhitekture. V poletnem času se na trgu lahko osvežite z okusnim sladoledom ter poklepetate ob dobri kavi.