Preskoči na vsebino
TIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija

Pohorje

Neokrnjena narava, čiste vode in čist zrak, aktivnosti v naravi ...

Pohorje, ki leži v SV Sloveniji in spada k Centralnim Alpam, obsega okoli 1000 kvadratnih kilometrov pretežno iglastega gozda in ima v slovenskem gorskem prostoru poseben pomen. Pohorje nima izrazitih vrhov. Jugovzhodni del Pohorja, ki pripada občini Slovenska Bistrica, je od 1230 do 1330 m visoka planota. To je razmeroma valovit svet, po katerem tečejo potoki med višjimi kopami in širokimi hrbti. Med kopastimi vrhovi nad planoto sta, razen Rogle (1517 m), najmarkantnejša Žigartov vrh (1345 m) in Veliki vrh (1344 m).

Pohorje je znano po svojih šotnih barjih s številnimi jezerci, med katerimi je tudi Črno jezero, ter po svojih obsežnih planjah in planinskih fratah, ki so delo človeških rok. Pohorje nudi življenjski prostor številnim živalskim in rastlinskim vrstam, glavno bogastvo in okras Pohorja pa so gozdovi, v katerih prevladujejo zlasti iglavci. Za Pohorje so bile značilne tudi glažute, ki jih niso poznali le pri nas, ampak tudi v svetu. Ljudje so že v preteklosti spoznali lepote in darove narave, ki jim jih je ponujalo Pohorje, zato se je pričel razvijati turizem, ki danes tukaj prevladuje. V zimskem času je popularno smučanje, v poletnih mesecih pa predvsem pohodništvo in kolesarjenje. Pohorje je pravi raj za pohodnike, saj je prepredeno s številnimi potmi, ki povezujejo med seboj planinske postojanke ter naravne in kulturne znamenitosti tega predela.

 

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica

TIC Slovenska Bistrica Trg svobode 17
2310 Slovenska Bistrica
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota9:00 - 13:00

Dobrodošli pri nas!

Pokrajina združuje pet naravnih območij: Polskavsko dolino, Ložniško dolino, Pohorje in Dravinjsko dolino ter seveda ožje mestno bistriško območje. Svet je izredno raznolik, pregleden in gospodarsko zanimiv; njegove turistične danosti so velike.

Spremljajte nas: Facebook Instagram
RIC LogoObčina SB LogoI feel slovenia LogoMaribor pohorje LogoZK SB LogoVirtualna panorama LogoSpletna tržnica jemdomace.si LogoŽiva coprnija LogoEnjoyheritage Logo
© 2024 RIC. Vse pravice pridržane Avtorske pravice  |  Zasebnost