Pohorska kolesarska transverzala

Pohorska kolesarska transverzala

Skupna dolžina: 75 km

Podlaga: makadamske in gozdne poti

Potek: Bellevue – Dom na Glažuti – Areh (varianta) – Koča na Pesku – Rogla (varianta) – Koča na Pesniku – Ribniška koča (varianta) – Kope – Partizanski dom (varianta) – Koča na Kremžarjevem vrhu

Pot se prične na zgornji postaji vzpenjače na Mariborskem Pohorju. Pot je v celoti označena z oznakami PT, ki nas usmerjajo do vseh pomembnejših planinskih postojank ob poti, mimo številnih zanimivosti in nas nato čez Bistriško Pohorje, Roglo, in Ribniško Pohorje pripeljejo vse do koče na Kremžarjevem vrhu nad Slovenj Gradcem. Poteka po gozdnih poteh in makadamu.

Pohorska kolesarska transverzala je označena z obeh smeri, tako da jo lahko prekolesarimo tudi v obratni smeri. Na transverzalo se navezujejo tudi druge kolesarske poti, ki nas pripeljejo iz vseh večjih krajev izpod Pohorja.

Poleg opisanih obstaja še veliko drugih poti. Nekatere izmed njih niso označene, nekatere malo manj znane, vendar pohodniki in kolesarji vedo zanje in jih že sedaj velikokrat prehodijo in prekolesarijo kot posamezniki ali v organiziranih skupinah v okviru turističnih in drugih društev.